panorama city blurring lights abstract circular bokeh on blue background with horizon, closeup

Især tirsdag og onsdag var der store kursfald i USA i de amerikanske sundhedsaktier, da frygten for konsekvenserne af foreslåede ændringer i det amerikanske sundhedssystem blussede op på ny.

Årsagen var tilsyneladende en kombination af fornyet fokus på et udspil fra Demokraterne om sundhedsforsikring til alle (”Medicare for All”), og en udtalelse om de negative konsekvenser for sundhedsindustrien af et sådan forslag fra en CEO i et af de største amerikanske sundhedsforsikringsselskaber. (UnitedHealth)

Udtalelsen faldt på en telefonkonference og spredte sig straks som ringe i vandet til resten af sektoren, og gav nok anledning til, at en del investorer valgte at sælge ud og hjemtage profit ovenpå en flot aktiekursudvikling i 2019. Til trods for, at forslaget er utrolig langt fra at blive en realitet pustede debatten til ilden om sundhedssystemet og medicinalpriserne i USA. Frygten for at netop disse emner vil blive et hovedtema i præsidentvalgkampen frem mod november 2020 og ikke mindst i de demokratiske primærvalg. Den demokratiske valgkamp er godt i gang og en stribe kandidater har meldt sig på banen.

Med ObamaCare i tydelig erindring er der ingen tvivl om, at det er tæt på at være demokratisk hjerteblod, og derfor må forventes at indtage en betydelig rolle i den interne demokratiske kamp om blive præsidentkandidat. En valgkamp der allerede er skudt i gang og vil tage meget fokus de næste 12 mdr. frem til at den sandsynligvis vil finde sin vinder i løbet af 2. kvartal næste år.

En demokratisk spidskandidat som senator Bernie Sanders er stor fortaler for ”Medicare for all” og har på det seneste protesteret højlydt mod systemet og de stigende medicinpriser.