De nordiske indeks kunne hverken følge med Nasdaq eller Next Biotech i den forgangne periode. De to internationale indeks præsterede stigninger omkring 6%, mens de nordiske kunne notere små fald over en bred kam. Kun det brede N-40 indeks gik frem i Norden.

Højdespringeren var Nasdaq Biotech, som steg med hele 6,5% og nu kan præstere en fremgang på 16,7% i år. Stigningen kom efter en lidt svær periode i september, og som vi nævnte sidst var Nasdaq tæt på bunden i et længerevarende handelsinterval. Det gav altså anledning til en pæn stigning i Nasdaq Biotech, mens de nordiske stadig danser lidt på stedet uden en egentlig retning.

I USA har vi set en genopblussen af M&A-aktiviteterne, hvor Gilead først lagde 20 mia. på bordet for Immunomedics i midten af september. Det blev fulgt af Bristol Myers Squibb som i mandags lagde 13 mia. USD på bordet for MyoKardia – et selskab om i parentes bemærket ikke har salg endnu og først i starten af næste år vil indlevere ansøgning til FDA om godkendelse af sin hjertemedicin.

Nordic Health Care faldt marginale 0,8% og ligger 19,8% oppe i år. Det er en smule bedre end Nasdaq og dobbelt så godt som det brede N-40 indeks, som indhentede lidt af forspringet via en stigning på 1,8% i perioden. For de landespecifikke indeks var der tale om en tilbagegang på op til 1%, så de ligger nærmest uændret i forhold til sidst.

Den rolige periode går i nogen grad også igen på top-10/bund-10 listerne, hvor vi noterer, at de fleste selskaber hører til mindre af slagsen. På top-10 lægger vi naturligvis mærke til Cantargia og IRRAS som begge ligger i modelporteføljen. Den bedste aktie blev miniputten Nexstim, som præsterede en stigning på hele 52% – det er dog vigtigt i det samlede billede at huske på, at Nexstim også fortsat er at finde på den betydeligt mindre flatterende bund-10 for året med en tilbagegang på 57%.

Året suverænt bedste aktie ArcticZymes cementerede sin førsteplads med en fremgang på 26% og ligger nu oppe med imponerende 1.415% i 2020.

Steen Albrechtsen