Novo trak pæn sektorfremgang i Norden i februar

Det var nok engang en pæn 14-dages periode for de nordiske indeks, som over en bred kam steg 3-5%, mens det amerikanske indeks nøjedes med en mere afdærmpet stigning på 1,4%. Enkeltaktier udmærkede sig som drivkraften bag udviklingen i de nationale health care indeks.

På pan-nordisk niveau steg Nordic Health Care indekset med 4,3%, og det var trykket af det danske Health Care indeks, hvor Novo vægter mest. Ikke overraskende ligger der derfor også en stigning Novo som den primære baggrund for indeksets fremgang. Novo aflagde årsregnskab 1. februar og er i skrivende stund næsten steget 10% siden da.
Det amerikanske Nasdaq Biotechnology steg med 1,4% og kunne dermed konsolidere den flotte udvikling år-til-dato, hvor indekset ligger med en imponerende stigning på 15,6%. Et afkast som kun det volatile Next Biotech Index kommer i nærheden af med 13,3% år-til-dato.

Eneste negative indslag var det finske indeks, som præsterede en tilbagegang 4,3%. Den var primært trukket af farmaselskabet Orion som faldt 5% i perioden.
Blandt højdespringerne i Norden finder vi Moberg Pharma, som i løbet af 7 timer kunne præsentere en licensaftale på MOB-015 med den tyske mastodont Bayer, et årsregnskab og ikke mindst et transformerende frasalg af hele selskabets OTC-division for 165 mio. USD. Moberg Pharma steg 49% i perioden.

Blandt de øvrige selskaber på top-10 listen finder vi gamle kendinge som Chemometec og Veloxis. Førstnævnte kunne nok engang opjustere forventningerne til årets resultat, og vi har efterfølgende set både direktør og bestyrelsesmedlemmer sælge et par større aktieportioner med en pæn rabat til børskursen. Det har dog ikke haft nogen synderlig effekt på aktiekursen som næste dagligt sætter ny All-time-high kurs.
I Veloxis ser der ud til at være en større købsinteresse i gang via en udenlandsk børsmægler (Kepler Chevreux). Stigningen kommer efter de seneste par ugers tilbagefald, og aktien nærmer sig nu igen årets højeste kurs på 3,53 per aktie, som blev nået i det første vilde dage i januar.

Som den største taber finder vi svenske A1M Pharma, som kæmper med kursefterveerne ovenpå endnu en udvandende kapitalrejsning – denne gang på 70,5 mio. SEK. Handlen med tegningsretter slutter den 18. februar og tegningsperioden slutter den 20. februar.