Med kun få handelsdage tilbage tegner det til at blive en pæn afslutning på året for den nordiske life science sektor. Selvom den seneste periode har været rolig, så har udviklingen i 4. kvartal været meget flot, og det tegner til at alle indeks slutter med et afkast på over 20%.

Nordic Health Care præsterede en tilbagegang på 0,9%, som var drevet af København. Til gengæld var det fremgang til det brede Nordic-40 indeks som med en fremgang på 2,6% fik krydset 20%-grænsen for afkast år-til-dato. Igen var det dog det vilde norske indeks som løb med overskrifterne og var undtagelsen med en stigning på hele 10,3% i perioden, således at det samlede afkast år-til-dato når op på 45,2%. Fremgangen synes ligesom i sektorkommentaren sidste gang at være mere drevet af spekulation end af egentlige nyheder. Den norske udvikling overgås dog stadig af Next Biotech, som med en imponerende stigning på 62,2% klart tager 1. pladsen i vores sektor-oversigt. Der er endnu et par dage tilbage, men medmindre den tunge Galapagos-aktie falder sammen, bør indekset fastholde sin førerposition året ud.

I USA var det en mere rolig periode efter den flotte stigning fra bunden i oktober. Det blev til en flad udvikling for Nasdaq Biotechnology Index med en fremgang på absolut beskedne 0,1%. Det er dog værd at bemærke, at der efter en lidt stille periode igen kom lidt gang på opkøbssiden, hvor vi kunne notere 2 store milliardopkøb udover den store J&J partneraftale som er nævnt i Cantargia-analyseopdateringen denne gang. Særligt kan nævnes det store franske pharmaselskab Sanofi, som lagde 2,5 mia. USD og en kurspræ-mie på 170% for fase 1-selskabet Synthorx, mens en anden ”big pharma”, Merck, lagde en præmie på 100% og 2,7 mia. USD for ArQule. Sanofier interessant, fordi opkøbet kom samtidig med en gennemgribende strategiopdatering under ledelse af selskabet nye CEO, som bl.a. betyder et farvel til selskabets store, men haltende diabetesforretning.

Hvor det de seneste mange gange har været emissioner, der har været væsentlige drivere bag bund-10 selskaberne, noterer vi denne gang, at selskaber som Moberg PharmaMedivir og Hansa Biopharma
indtager de kedelige pladser på baggrund af kliniske data, som ikke indfriede investorernes forventninger. På top-10 finder vi som indikeret ovenfor hele 3 norske selskaber. 1.pladsen indtages dog af svenske Diamyd Medical, hvor kliniske opdateringer

indenfor selskabets diabetes-område i den grad har fået investorerne – og tilsyneladende også en række spekulanter – til igen at kaste sig over aktien. Det er vigtigt at notere, at der ikke har været tale om fremlæggelse af nye data, men blot om i første omgang en mere tværgående analyse af en lang række studier, og dernæst en opdatering på indrulleringen i selskabets ReGenerate-1 studie. Heri ligger forklaringen på hvorfor vi også nævner spekulanter.