Several silhouettes of businesspeople interacting office background

Sommeren bragte fornyet fokus på de såkaldte ”mega-deals”, idet AbbVie annoncerede et venligt overtagelsestilbudAllergan i en handel til 63 mia. USD med en kombination af kontanter (2/3) og nyudstedte aktier (1/3).

Investorerne reagerede negativt på nyheden og har sendt AbbVie-aktien betydeligt ned efterfølgende. Den handler nu omkring 64 USD mod 78 USD på dagen før handlen blev annonceret i slutningen af juni.

Anderledes succesfuldt har det naturligvis været for Allergan, som bl.a. producerer kopi-medicin, hvor investorerne efter en lang kursderoute fik en kurspræmie på 45% i forhold til kursen dagen før tilbuddet. Som følge af faldet i AbbVie ligger Allergan i øjeblikket omkring kurs 157, mens tilbuddet modsvarer en værdi på ca. 175 USD ved den nuværende AbbVie-kurs. I 2017 handlede Allergan til en aktiekurs på 250 USD. Handlen forventes endeligt gennemført i starten af 2020.

Pfizer & Mylan

På mega-deal fronten var der også nyt fra amerikanske Pfizer, som også annoncerede en aftale med en stor kopi-producent, nemlig Mylan. Aftalen består i, at Pfizer fusionerer sin ”kopi”-division Upjohn med Mylan og derigennem skaber en samlet forretning med en omsætning i niveauet 19-20 mia. USD og en virksomhedsværdi i niveauet 50 mia. USD. Pfizer vil forventeligt eje 57% af det fusionerede selskab.

Novartis-skandale under opsejling

I den mere kuriøse ende er der endelig nyheden om at schweiziske Novartis har tilbageholdt vigtig information om manipulation med nogle af de tidlige kliniske forsøg, som var en del af datapakken for godkendelsen af Zolgensma, som kom i slutningen af maj.
Zolgensma har med sit prisskilt på over 2 mio. USD fået betegnelsen verdens dyreste lægemiddel, og det behandler den sjældne, arvelige børnesygdom Spinal muskulær atrofi.

Novartis har argumenteret, at man ikke informerede FDA før man havde fået afsluttet  egne, interne undersøgelser af hvad der var sket. Det faldt meget ”belejligt” sammen med at man først informerede FDA efter at man havde modtaget godkendelse.
Det til trods for at man allerede i marts blev gjort opmærksom på problemet, og der er på det seneste stillet yderligere tvivl om Novartis’ forklaring og ikke mindst tidslinjen i forløbet. Se f.eks. her.