Vores liste med danske vinderaktier indeholder 2 gengangere fra 2019-listen. Nemlig Zealand Pharma og Bavarian Nordic, hvor vi fortsat har solide forventninger til 2020. Det nye indslag er Orphazyme, der som rendyrket biotech-selskab hører til i den mere risikable ende af risikoskalaen og pudsigt nok var blandt de dårligt performende i 2018. Det svære udgangspunkt er en delvis forklaring på at selskabet slutter 2019 med en stigning på hele 67%. I næste uge vil vi kigge lidt nærmere på et par vinderkandidater i hele det nordiske univers.

Igen er kandidatlisten præget af de lidt ”mindre” virksomheder i universet, da vi som udgangspunkt ikke forventer, at de helt store (C25-)aktier vil være at finde i vinderfeltet. Ikke mindst fordi langt de fleste af dem gjorde det rigtig godt i 2019. Som regel vil disse aktier allerede have en betydelig eksisterende forretning, som det vil kræve mere at ændre eller løfte ovenpå et godt år, og bl.a. derfor forventer vi ikke at disse selskaber kan nå toppen i 2020.

Zealand Pharma
Zealand er nu i fuld gang med at opbygge den kommercielle organisation frem mod 2021, hvor selskabets første produkt (nødpennen mod lavt blodsukker) kan lanceres. Den stærke udvikling i 2019 indikerer for os at investorerne for alvor har fået mod på aktien. Vi forventer, at investorerne fortsat vil købe sig ind i selskabet, som i praksis ser ud til at have besluttet sig for selv at kommercialisere de forventede, kommende 3 produkt-godkendelser. Lykkedes denne øvelse venter der et voldsomt kurspotentiale, som vi ikke tror at investorerne er færdige med at købe sig ind i. Kassepositionen blev i 2019 boostet af en dygtig hollandsk biotekinvestor, som samtidig blev største aktionær, hvilket bestemt ikke sænkede interessen for selskabet.

Orphazyme
Orphazyme er måske historien om den grimme ælling, der langsomt begynder at folde sig ud som en flot svane. Selskabet blev børsnoteret til kurs 80 i november 2017 og har siden da skuffet handlet under introduktionskursen. I særdeleshed efter at de første topline-resultater fra NPC-studiet (Niemann-Pickens, Type C) ikke mødte det primære endpoint, men på den anden side bestemt ikke

var entydigt dårlige data. Også her er analogien til den grimme ælling intakt, idet selskabet siden da har kunnet fremlægge bedre uddybende data. Og mere vigtigt har man kunnet berette om gode regulatoriske samtaler med både de amerikanske og de europæiske sundhedsmyndigheder. Det blev kronet med de amerikanske myndigheders BTD-tildeling (Breakthrough Therapy Designation) til arimoclomol i NPC medio november, og her i starten af 2020 blev positive opfølgningsdata fra NPC-studiet offentliggjort.

Samtidig viste en yderligere dataanalyse, at udeladelsen af en særlig genetisk subgruppe (3 patienter ud af 40 i alt, alle 3 i behandlingsarmen i studiet) kunne forklare, at det oprindelige studie ikke mødte det primære endpoint. BTD kan betragtes som en blåstempling fra FDA, hvor de forpligter sig til intensiv vejledning til udviklingen og en hurtig og fremskyndet sagsbehandling. Samtidig er den en indikation af, at der er en sandsynlighed for klinisk effekt.

Orphazymes største udfordring pt. er, at kassebeholdningen ikke rækker til at nå i mål med godkendelse af NPC. NPC er derudover den klart mindste indikation i pipelinen og vægter isoleret set ikke så meget i værdiansættelsen. Til gengæld er det ikke sjældent set, at selskaber med ét leadstof vil opleve en pæn styrkelse af tiltroen til de andre indikationer, når/hvis den første indikation godkendes.

For Orphazyme kan udsigterne til en sandsynlig godkendelse af arimoclomol i NPC medføre, at investorerne både bevidst og ubevidst hæver sandsynligheden for at stoffet også virker og kan godkendes i de øvrige indikationer.

Orphazyme arbejder også med arimoclomol indenfor sIBM, ALS (amyotrofisk lateral sklerose) og GD (Gaucher disease), som alle er sjældne sygdomme med et stort behov for ny behandling. I 2020 må der forventes kliniske fase 2 resultater fra Gaucher disease og interim resultater fra sIBM fase 2/3-studie. Topline fase 3 resultater fra både sIBM og ALS forventes i første halvår 2021, hvor også NPC må forventes godkendt og modtage en værdifuld priority review voucher. Første halvår 2021 kan således blive skelsættende for selskabet og det kan medføre en forventningsopbygning igennem 2020, når kassepositionen er styrket. Det forventes at ske gennem en emission i 1. halvår, der forventes bemyndiget på en ekstraordinær generalforsamling i januar 2020.

Bavarian Nordic
For Bavarian Nordic venter vi i høj grad af 2020, at selskabet med sin nye vaccineforretning vil kunne tiltrække et andet og betydeligt større investorsegment. Efter flere år i investorernes skammekrog efter Prostvac-fadæsen kan aktien komme tilbage i rampelyset, med vaccinerne som en solid bund under hele koncernen.

Selskabet går med et snuptag fra at være et kapitalforbrugende udviklingsselskab til profitabelt pharmaselskab. Det særligt interessante ved de 2 overtagne vacciner er, at de med tiden vil kunne produceres på Bavarian Nordics nye ½ mia. DKK. fabrik i Kvistgård. Dermed kan selskabet opnå en bedre kapacitetsudnyttelse, som over nogle år vil kunne løfte EBITDA-marginen betydeligt.

Og med den overraskende ekstra godkendelse af koppevaccinen Jynneos i abekopper er der skabt basis for at udnytte en kommerciel organisation meget bedre.

Det er således ikke utænkeligt at flere vacciner med tiden kan tilkøbes og integreres i vaccine-forretningen. Overflytningen af især vaccine-produktionen fra GSK er særdeles kompleks og forventes først at være fuldt tilendebragt i 2025.

Obs på emissioner!
Som det fremgår er det fælles for både Orphazyme og Bavarian Nordic, at en kapitalrejsning venter i 2020. Sandsynligvis vil den blive gennemført i 1. eller 2. kvartal og det bør man som investor have med i sine overvejelser, hvis man vil investere. Det mest oplagte vil være at afvente emissionen og opbygge en position her. Alternativt bør man, hvis man går ind allerede nu, være forberedt på at skulle investere mere ved emissionen, og derfor størrelseslægge positionen derefter.

Outsidere
Blandt outsiderne finder vi Ambu og GN Store Nord. Ambu kan blive en risikofyldt outsider til listen sammen GN Store Nord, som godt kan blive en interessant aktie, hvis selskabet formår at fortsætte den imponerende vækst i headset-forretningen.

En sidste outsider blandt de store aktier kan være Chr. Hansen, hvor der ligger et kurspotentiale på næsten 50% til den gamle top ved 750 kr. per aktie. Det kræver dog 2 ting i 2020. For det første. at man formår at komme ud af den organiske

”vækstkrise” man er inde i pt. For det andet kræver det naturligvis også, at investorerne vil være villige til igen at prissætte selskabet rekordhøjt. Det første spørgsmål bliver tidligst besvaret i 2. halvår, og vi tvivler på, at der da vil være nok tid til at investorerne vil revaluere aktien. Vi ser størst sandsynlighed for at begge ting ikke indfries i 2020, og dermed når aktien ikke med på vinderlisten.

Derudover er vi for 2020 spændte på at se hvordan Veloxis-opkøbsaffæren udarter sig og ikke mindst om den afsluttes med en afnotering. I den lidt mere kuriøse ende holder vi også et øje på Bioporto, for hvem heller ikke 3. gang blev lykkens gang for The NGAL Test-ansøgningen i USA. Selskabet har med udsættelsen i 2019 igen brug for kapital, som vi forventer at selskabets større aktionærer vil stille med i 1. halvår. Derefter vil der igen blive fokus på selskabets forsøg på at opnå FDA-godkendelse af The Ngal Test.

Steen Albrechtsen

Steen Albrechtsen og/eller dennes nærtstående ejer aktier i Orphazyme, Zealand og Ambu. De 2 førstnævnte indgår endvidere i ØU Life Science’ modelportefølje som steg med 50,2% i 2019.