Test tubes closeup.medical glassware

De seneste måneder har været en rejse i volatilitet for aktionærerne. Vores aktiesyn om, at en solid 4. kvartalsrapport i slut-maj ville lede til en mindskning i investorernes risikosyn kom til fulde. Men CEO Mr. Hausmann og bestyrelsesmedlem Mr. Puusepps overraskende opsigelser efter rapporten, har sendt aktien ned 16%. Vi anerkender klart, at Mr. Hausmanns opsigelse rejser spørgsmål, men samtidig ser vi et selskab, hvor kernen er stærk og som operativt klart er i fremdrift. Den forhøjede usikkerhed ser vi som midlertidig og sammenholdt med, at kernen i selskabet er bekræftet stærk, fastholder vi vores KØBSANBEFALING og kursmål 150 SEK.

Elekta havde allerede i senapril været ude og nedjustere forventningerne til 4. kvartalsrapporten som følge af Covid-19, men Elekta formåede alligevel at levere et solidt 4. kvartal drevet af stærk ordreindgang og da spørgsmålene tegnene fra Q3 rapporten i vid udstrækning viste sig at være uproblematiske. EBITA landede på 886 mio. SEK, 21% over analytikernes estimater, og ordreindgangen på 5,0 mia. SEK var 12% bedre end ventet.

Regnskabet bekræftede synet om, at Covid-19 har påvirket patientvolumener samt skubbet til tidslinjer for flere installeringer af strålekanoner, men det overordnede indtryk er, at Elekta håndterer covid-19 relativt fint. Samtidig bemærker vi, at det som var problemerne i 3. kvartalsregnskabet i februar (en meget svag performance af den amerikanske salgsorganisation) blev fulgt op med et fint 4. kvartal hvor ordreindgangen i USA var flad trods Covid-19. Som så ofte før efterlader Elektas forretningsmodel med projektsalg af store enkeltordrer selskabet med relativt volatile kvartaler, hvilket er et problem i et kvartals-fokuseret aktiemarked. Men når vi træder et skridt tilbage, ser vi en underliggende trend der er bekræftet. Dvs. en stærk kerne, attraktive markeder og fremdrift grundet nye produkter.

CEO-opsigelse
Den officielle forklaring på CEO Mr. Hausmanns opsigelse er, at han vil tilbage til Tyskland til familien og sin bilsamling, (Se f.eks. mere her , her og her ) samt at han har opnået målsætningen om 75 Unity-ordrer. Mr. Hausmann har været god for Elekta i de 4 år han var CEO, og der er for os ingen tvivl om, at hans stærke industrikontakter har været med til at sikre Unitys kommercielle gennembrud, heriblandt den nylige breakthrough ordre hos GenesisCare på 11 Unity maskiner. Tager vi spekulationshatten på, ser vi efter at Unity-lanceringen er eksekveret, et behov for at Elekta styrker sit fokus på at levere marginekspansion, hvilket taler for nye profiler i både management og bestyrelse.

Aktien
Konsensusestimaterne ser Elekta levere en EPS på 3,30 SEK i år, hvilket betyder at Elekta handler til en P/E på ca. 26. Dette vurderer vi som lavt relativt til andre vækstaktier, og specielt relativt til skandinaviske medicoaktier. I det efterfølgende år falder P/E kraftigt til et niveau omkring 20, grundet en stærk indtjeningsvækst. Vi vurderer, at denne P/E kontraktion er alt for stejl, og ser gode muligheder for, at aktiemarkedet belønner indtjeningsvæksten og en mulig risikomindskning som tiden går. Vi fastholder vores KØBSANBEFALING og kursmål 150 SEK.

16 års erfaring som aktieanalytiker på sundhedsaktier hos ABG Sundal Collier og Nordea. Primært fokus medico-aktierne, men igennem årene har de fleste skandinaviske sundhedsaktier været under luppen på et eller andet tidspunkt. Bosiddende 7 år i Stockholm. Deltaget som analytiker i 10 børsnoteringer og udvekslet >1 kg visitkort med kunder, selskaber og kontakter. Faglig baggrund: Biokemi-studiet på Københavns Universitet, dernæst Cand. Merc på CBS.