NOVO Nordisk

Vi bibeholder vores anbefaling på Køb og kursmål 400 kroner efter regnskabet for 3. kvartal og forventer, at det primært er den gode Rybelsus historie, der kommer til at drive aktien, mere end reelle indtjeningsmæssige forbedringer over kommende 1-2 kvartaler. Et enkelt punkt skabte dog lidt usikkerhed i forhold til Rybelsus

1a6d8667dd4318f3404f

Vi tager tre budskaber med fra fredagens 3. kvartalsregnskab fra Novo Nordisk:

1) Novo leverede endnu et middle-of-the-road regnskab, hvor væksten langsomt er begyndt at krybe opad, selvom den dog ikke er imponerende. Regnskabet bekræftede igen, at Novo ser ud til at være holdt op med at skuffe analytikernes forventninger på kvartalstallene. Samlet set betyder det, at investorerne vil anse aktie-risikoen i casen som mindsket

2) Konkret er 3. kvartal næsten uden betydning for aktiecasen. Vi synes fortsat, man kan eje Novo aktien, fordi lanceringen af Rybelsus vil drive væksten og indtjeningen yderligere op. Vi vil først få klarhed over dette efterhånden som de første lanceringer sker primo 2020.

3) På rapportdagen kom en rapport fra det anerkendte Institute for Clinical and Economic Review (ICER), der ikke ser Rybelsus’ høje pris i USA som retfærdiggjort i forhold til andre orale tabletter. Vi holder nøje øje med dette, da ICER er blevet et magtfuldt organ som flittigt bruges af betalerne til at lægge pres på producenternes priser.

Novo er i gang med at forhandle ”market access” (dvs. priser) for Rybelsus, og ICER-rapporten er nu del af dette spil, men generelt ser vi også rapporten anerkende, at Rybelsus har fordele. Vi bibeholder vores forventning om, at Rybelsus kommer til at være den væsentligste omsætningsdriver i Novo i de kommende år, omend vi dog fortsat er skeptiske i forhold til om Rybelsus kan nå de allerede meget højt satte salgsforventninger i markedet.

Tallene for 3. kvartal
I 3. kvartal leverede Novo Nordisk en omsætning på 30,3 mia. DKK, hvilket er en stigning på 9% i danske korner og 6% i lokal valuta. EBIT-resultatet steg til 12,9 mia. DKK, hvilket var marginalt under forventningerne før regnskabet som lød på 13,1 mia. DKK. EBIT steg 4% i lokal valuta, men justeret for restruktureringsomkostninger i 3. kvt. 2018 og en nedskrivning af R&D aktiviteter steg EBIT med

6% i lokal valuta. Bundlinjen på 10,2 mia. DKK var bedre end de forventede 9,6 mia. DKK, hvilket dog primært skyldes en lavere skattesats.

Kigger vi ned på produktniveau er historien i Novo i 3. kvt. meget sammenlignelig med 2. kvt. Dvs. et fortsat faldt i omsætningen af insuliner på 4% (lokal valuta) som drives af negativ vækst i 3 ud af 4 kategorier med kun én kategori som undtagelsen. Det er Premix Insulin, som i 3. kvt. lige akkurate nåede op på nul vækst.

GLP-1 og Biopharma redder væksten
Væksten på koncernniveau blev i stedet reddet af GLP-1 forretningen og Biopharma, der vækstede 23% henholdsvis 6% i lokal valuta. Kigger vi sekventielt var vækstraterne for nøgleprodukterne generelt også lidt blødere end i 2. kvt. Vi noterer f.eks. at Victoza, der vækstede -9% i 2.kvt., accelererede til – 15% i 3. kvt. Det enkeltstående mest positive produkt for aktiekursen er dog Ozempic, hvor Novo viste styrke med 3,1 mia. DKK i omsætning mod 2,3 mia. DKK i 2.kvt. Med det stærke salg i 3. kvt. har Ozempic opnået blockbuster salgsstatus – dvs. salg på over
1 mia. USD om året. Vi tager den fine lancering af Ozempic som et godt tegn henimod det som virkelig kan flytte aktien fremover – uptake af den orale semaglutid tablet Rybelsus i 2020.

Vi bibeholder vores anbefaling på Køb og kursmål 400 kroner efter regnskabet for 3. kvartal.

Morten Larsen

16 års erfaring som aktieanalytiker på sundhedsaktier hos ABG Sundal Collier og Nordea. Primært fokus medico-aktierne, men igennem årene har de fleste skandinaviske sundhedsaktier været under luppen på et eller andet tidspunkt. Bosiddende 7 år i Stockholm. Deltaget som analytiker i 10 børsnoteringer og udvekslet >1 kg visitkort med kunder, selskaber og kontakter. Faglig baggrund: Biokemi-studiet på Københavns Universitet, dernæst Cand. Merc på CBS.