BioArctic’s fald har stor relation til udviklingen i Nasdaq Biotechnology, for her kom mastodonten Biogen i vælten i sidste uge med et fald på næsten 30%, da lægemiddelkandidaten aducanumab mod Alzheimer floppede i stor stil i fase 3.

Biogen vægter omkring 8% i Nasdaq Biotechnology og kan dermed alene forklare omkring halvdelen af indexets tilbagegang i den forløbne periode. Aducanumab udvikles i samarbejde med japanske Eisai, som også har et partnerskab med BioArctic. Og allerede dagen efter floppet med aducanumab var japanerne klar til at gøre et nyt forsøg i Alzheimers, da man ufortrødent igangsætte det store fase 3 forsøg med BAN2401 som er netop den lægemiddelkandidat man udvikler sammen med BioArctic.

Resultaterne fra fase 3 forsøgene i aducanumab var så dårlige, så en uafhængig datakomite besluttede at anbefale at afbryde alle igangværende studier, da det var en statistisk usandsynlighed, at de skulle kunne leve op til det primære endemål efter 18 mdr.

Alzheimer er en meget svær indikation, hvor stort set alle tidligere lægemiddelkandidater har fejlet . Det kan synes overraskende, at Biogen-investorerne havde sat så stor tillid til succes, at skuffelsen blev takseret med det store fald. Så sent som i januar fejlede schweiziske Roche nemlig også i Alzheimer-indikationen med et lignende antibody lægemiddel. Problemet for Biogen er helt specifikt, at den sene del af udviklingspipelinen er ikke voldsom stor, og det fejlslagne forsøg lægger dermed et pres på selskabet på kort sigt.

Det fejlslagne studie fik direkte konsekvenser for BioArctic, hvor investorerne nok fik en kærkommen reminder om, hvor høj risikoen er indenfor Alzheimer. Det var netop gode fase 2-resultater, der sidste sommer sendte BioArctic-aktien på himmelflugt fra kurs 20 til over kurs 100 og endda så højt som 170 SEK. BioArctic var inden Biogen-floppet steget med over 40% i år til kurs 118 og ligger nu omkring 77 SEK. En nedtur på 35%.

Også næsten nynoterede svenske Alzecure, der som navnet klart antyder også beskæftiger sig med alzheimer, blev ramt af tilbagegang. Den blev dog mere beskeden på omkring 7%.